Wat wel en niet doen met nachtlampje baby
Veel ouders gaan ervan uit dat een nachtlampje baby een van de benodigdheden is die elke kinderkamer nodig heeft. Een goed geplaatst nachtlampje kan immers het geklungel in de nacht verminderen tijdens het verschonen van de baby en nachtelijke voedingen.
Maar is een nachtlampje storend voor je baby? Heb je er echt een nodig? Wat voor nachtlampje moet je kopen? We nemen een aantal do’s en don’ts door voor baby nachtlampjes. Zoals het gebruik van een nachtlampje gedurende de nacht. Moet het lampje wel of niet aanblijven voor jouw kleine? Wat voor soort licht heb je nodig en welke nachtlampjes zijn er verkrijgbaar?
Waar het nachtlampje peuter plaatsen?

Plaats het nachtlampje peuter in de buurt van de delen van de kamer die je ’s nachts moet gebruiken. Plaats de lamp niet te dicht bij het slaapgedeelte van jouw kindje. Voor pasgeborene is het nachtlampje meer voor de ouders bedoeld, dan voor het kindje zelf. Bijvoorbeeld tijdens het verwisselen van de luiers of voedingen midden in de nacht.
Plaats het nachtlampje daarom in het gedeelte van de babykamer die jullie als ouders gebruiken. Zoals bij de commode. Zorg ervoor dat het nachtlampje baby niet te dicht bij het slaapgedeelte staat. Want zelfs zacht licht kan voor sommige baby’s te veel afleiding geven en daardoor de slaap verstoren.
Laag wattage en dimbaar nachtlampje
Zorg ervoor dat het licht een laag wattage heeft en voldoende gedimd is, zodat het de slaap van jouw baby niet verstoort. Met een dimbaar nachtlampje regel je dit eenvoudig. Het klinkt misschien vanzelfsprekend dat het licht niet te fel mag zijn. Het moet diffuus zijn, zonder harde schitteringen waardoor je baby tijdens de slaap niet gestoord wordt.
Een dimbaar nachtlampje kan je naar eigen wens van je kindje instellen. Er bestaan ook nachtlampjes die na een tijdje uitgaan en opnieuw licht geven als je kindje huilt. Dit zorg ervoor dat jouw peuter zich op dat moment veilig voelt.
Gebruik geen blauw licht

Gebruik geen nachtlampje dat koel blauw licht uitstraalt. Gebruik daarentegen een baby nachtlampje welke een warme rode of gele gloed uitstraalt. Blauw licht is namelijk slecht voor de slaap. Het verstoort de aanmaak van melatonine, wat een slaapverwekkend hormoon is.
Dit is dan ook de belangrijkste reden waarom nooit wordt aangeraden een tv in de kamer van je kind te plaatsen. Alsmede waarom een paar uur voor het slapengaan het gebruik van tablets of mobiele telefoons te stoppen. Vermijd daarom blauw getinte nachtverlichting. Kies daarvoor in de plaats een nachtlampje baby met warm rood of geel licht.
Baby heeft in de nacht geen licht nodig
Ga er niet vanuit dat jouw baby in de nacht licht nodig heeft. Veel ouders denken dat een nachtlampje nodig is, maar dit is niet altijd het geval. Om te beginnen worden sommige baby’s echt afgeleid door nachtlampjes en hebben ze moeite om in slaap te vallen in een lichte kamer. Het temperament van de baby heeft hier veel mee te maken.
Een nachtlampje dat vanzelf aan- en uitgaat kan ook afleidend werken. Bijvoorbeeld een kinder nachtlampje welke reageert op daglicht. Een nachtlampje is niet altijd nodig, ook niet voor de ouders. Je kan bijvoorbeeld ook de kamerdeur op een kier zetten en het licht van de gang gebruiken voor de nachtelijke voeding.
Gebruik van nachtlampje als baby ouder is

Probeer een nachtlampje als je baby groeit en hij/zij plotseling nachtelijke angsten of verlatingsangst ontwikkelt. Vaak zien we dat bij pasgeborene een nachtlampje niet nodig is. Echter wanneer de baby groeit kunnen nachtlampjes wel nodig zijn. Sommige ouders merken bijvoorbeeld dat wanneer hun baby’s ouder zijn ze bang worden om alleen in het donker te worden gelaten.
Dit zijn meestal natuurlijke nachtelijke angsten gecombineerd met wat verlatingsangst. Een nachtlampje kinderkamer kan in dit soort gevallen echt helpen. Het zachte licht biedt in de nacht geruststelling en comfort. Nachtelijke angsten kunnen een echt probleem worden tijdens de peuterjaren. Als je het zelfs een tijdje zonder nachtlampje redt, aarzel dan niet om er een uit te proberen als je tweejarige plotseling bang is in het donker.
Modellen klein nachtlampje
Er zijn veel verschillende modellen te verkrijgen voor een klein nachtlampje. Zoals een nachtlampje ster, nachtlampje wolk of een dieren nachtlampje. In de webshop van May Mays vind je nachtlampjes met enkel zacht licht, waardoor de slaap van jouw kleine niet wordt verstoord.
De nachtlampjes van May Mays zijn voorzien van milieuvriendelijke LED-lampjes. Ze worden niet heet en kunnen daardoor veilig in de kinderkamer gebruikt worden. De nachtlampjes zijn gemaakt van BPA-, ftalaat en loodvrij PVC. Sommige nachtlampjes zijn voorzien van een timerfunctie, waardoor het licht na 15 minuten automatisch uitgaat.
Een klein nachtlampje op batterijen is gemakkelijk mee op reis te nemen. Een oplaadbaar nachtlampje is zuinig in verbruik, waarbij je geen last hebt van snoeren in de babykamer. Een nachtlampje stopcontact is ook mogelijk, maar zorg er wel voor dat je het elektriciteitssnoer veilig weggewerkt.
Wij adviseren eigenlijk altijd een nachtlampje op batterijen. Het voordeel is dat je deze overal in de kinderkamer kan plaatsen. Daarnaast kan je het lampje overal mee naar toe nemen. Voor gebruik tijdens de vakantie of bij een logeerpartijtje bij oma en opa.
Voor- en nadelen nachtlampje

De voordelen van een nachtlampje kinderkamer voor zowel kleine als grotere kinderen zijn als volgt:
– Je kindje voelt zich meer op zijn of haar gemak en slaapt daardoor makkelijker in.
– Is jouw kind als iets groter, dan kan hij/zij het dankzij het lampje zelf naar het toilet, zonder zich te stoten.
– Een nachtlampje babykamer helpt de ouders. Het is namelijk makkelijk om bijvoorbeeld een tutje terug te vinden, nachtvoeding te geven of gewoon even te controleren of alles goed is.
Helaas zijn er ook nadelen aan nachtlampjes:
– Sommige kindjes slapen makkelijker in als het helemaal donker is. Licht vermindert de aanmaak van melatonine, zeker blauw licht.
– Preventief een nachtlampje peuter gebruiken, omdat je bang bent dat jouw pasgeborene zich niet veilig voelt is niet nodig. De meeste kinderen worden pas bang voor het donker als ze rond de twee jaar zijn.
Lees meer interessante weetjes en informatie voor ouders in ons May Mays Magazine. Zoals BIBS speen kalmeert je baby en waarom een zonnehoedje in de zomer nodig is voor onze kindjes.
