Spelactiviteiten voor dreumes: 12 tot 24 maanden
Of je nu op zoek bent naar spelletjes om de taalvaardigheid van je dreumes op te bouwen, of spelletjes om de kleintjes bezig te houden, we hebben enkele leuke speelideeën voor je dreumes opgesteld. Een dreumes is een kind van 1 tot 2 jaar, oftewel van 12 tot 24 maanden. Een dreumes raakt steeds meer bedreven in spelletjes spelen waarbij de woordenschat en motoriek ook uitbreidt. May Mays heeft een aantal spel suggesties voor je op een rij gezet van actiegerichte tot rustige activiteiten en denkspelletjes.
Actiegerichte activiteiten voor dreumes
1. Spelen met natte sponzen
Geef je dreumes kletsnatte sponzen om buiten mee te spelen. Laat hem of haar zijn driewieler wassen, de brievenbus, of zelfs natte sponsvormen op de stoep stampen. Laat zien hoe je kindje in de spons kan knijpen om het water eruit te laten komen – zo bouwt je dreumes fysieke vaardigheden op in zijn handen en vingers. ‘Belangrijke’ klusjes zoals het wassen van een driewieler of babypop helpen dreumesen zich zelfverzekerd en behulpzaam te voelen als leden van het gezin. Zoals bij alle wateractiviteiten is het van groot belang om kinderen tijdens het spelen goed in de gaten te houden.

2. Herfstbladeren verzamelen
Geef je dreumes een klein mandje en neem hem of haar mee met een wandeling door de buurt, een plaatselijk park of school. Kijk of ze bladeren en andere ‘schatten’ wil oprapen en in het mandje wil doen. Je zult verbaasd zijn hoe lang je dreumes met plezier loopt, terwijl ze blad na blad oprapen voor de verzameling. Deze activiteit bouwt grove motoriek (grote spieren) en fijne motoriek (kleine spieren) op terwijl kinderen lopen, hurken en hun ontdekkingen oprapen.
3. Stopdans! Dreumes is dol op stopdansen
Speel muziek en moedig je kleinkind aan om te dansen of te bewegen op welke manier dan ook. Instrueer je dreumes dan te stoppen als de muziek ophoudt. Activiteiten als stopdans stimuleren de luistervaardigheid en zelfregulering, omdat hij of zij oefent met stoppen en starten. Dit is een zeer nuttige vaardigheid voor als je kindje naar school gaat en veel aanwijzingen moet opvolgen.
4. Pop Popcorn knallen
Neem een fleecedeken of knuffeldeken en laat je dreumes de ene kant vasthouden terwijl jij de andere kant vasthoudt. Leg wat schuimrubberen ballen (‘popcorn’) op de deken en schud dan met de deken zodat de ballen er af stuiteren (of ploffen). Je kleintje vindt het misschien leuk om “Popcorn! Popcorn! Pop, pop, pop, pop” te roepen terwijl je schudt. Als alle ballen zijn geknald, laat je jouw dreumes zo snel mogelijk alle ballen oprapen en op de deken te leggen om het vervolgens nog een keer te doen.
Rustige spelletjes voor dreumes
1. Schaduwspel
Schijn in een verduisterde kamer met een zaklamp op je hand, zodat de schaduw op de muur weerkaatst. Zwaai naar je kindje en maak domme schaduwvormen met je hand. Wil je kind ook proberen te zwaaien met zijn schaduwhand? Misschien vindt hij of zij het ook leuk om helemaal alleen met de zaklamp op de muur te schijnen, spannend!

2. Vullen en dumpen
Maak 5-10 zelfgemaakte ballen (prop waspapier of krantenpapier in elkaar gedrukt en afgedekt met plakband). Doe de ballen in een schoenendoos of mand. Geef je dreumes een andere doos en laat hem of haar zien hoe ze elke bal van de ene naar de andere doos kan verplaatsen. Als je kindje al loopt, zet de dozen dan een paar stappen uit elkaar, zodat je kind van de ene naar de andere kan waggelen.
Spelletjes als deze stimuleren dreumesen om hun handen over hun lichaam te bewegen terwijl ze de ballen overbrengen. Dit helpt ze later bij veel vaardigheden; van atletiek tot schrijven.
Teddyberen spel voor dreumes: Vanaf ongeveer 18 maanden beginnen kinderen net te doen alsof. Een goede manier om deze vaardigheden op te bouwen is door met een pop of knuffeldier te spelen. Je zou kunnen zeggen: “Oh, Teddy is gevallen en heeft au. Hij heeft een knuffel nodig.” Geef de teddybeer dan een knuffel. Kijk of je dreumes Teddy ook een knuffel wilt geven. Vervolgens kun je ook met Teddy spelen, door bijvoorbeeld Teddy uit een drinkbeker te laten drinken of leg een dekentje over hem neer omdat hij gaat slapen. Dit is goed voor de fantasie en het net doen alsof te stimuleren.
3. Maak een zelfgemaakte auto
Maak met stevig plakband een stuk touw of lint van 30-45 cm vast aan een schoenendoos. Laat je dreumes zien hoe ze aan het touwtje kan trekken om de doos te laten bewegen. Als ze kan lopen, geef haar dan een opdracht om haar auto te gebruiken, zoals schone vaatdoeken naar de keuken trekken of post naar papa die in een andere kamer zit te brengen. Dit soort activiteiten bouwt fysieke en probleemoplossende vaardigheden op, omdat je dreumes leert hoe het een voorwerp als ‘gereedschap’ kan gebruiken (trekken aan het touwtje om de doos te verplaatsen.) Zorg ervoor dat je goed toezicht houdt en dit speelgoed opbergt als je klaar bent met spelen.
Activiteiten die het denkvermogen vergroten
1. Hoe groeit jullie tuin?
Plant wat zaden die in de zomer groeien, zoals gras- of bloemzaden, in een stukje aarde buiten of in een potje om binnen te bewaren. Dit is een leuk project voor dreumesen die graag scheppen, water gieten en vies willen worden. Tegelijkertijd bouwen ze aan hun fijne motoriek (omdat ze hun vingers en handen gebruiken) en leren ze belangrijke wetenschappelijke concepten terwijl ze hun plantjes zien groeien.

2. Probeer het klassieke schelpenspel
Je hebt een plastic beker en een klein speeltje nodig. Laat je dreumes het speelgoed zien, zet het dan neer en dek het langzaam af met het bekertje. Kijk of je kindje de beker oppakt om het speeltje te vinden. Als je dreumes dit spel met één beker onder de knie heeft, probeer het dan met twee bekers en later met drie bekers. Dit is een zeer uitdagend concept voor een dreumes om onder de knie te krijgen, dus het is belangrijk om geduldig te zijn. Snel genoeg zal je lieverd geen enkele moeite hebben om het kinderspeelgoed te vinden. Dit soort activiteiten bouwt denkvaardigheden en hand-oog coördinatie op.
3. Met kokers spelen
Zet die lege kokers van inpakpapier aan het werk. Haal een sjaal door de koker en laat je dreumes deze eruit trekken. Of laat je kindje zien hoe je een bal of schuimblok in de buis laat vallen en kijk hoe het op de grond valt. Rol de koker over de vloer in de kamer en ren erachteraan om deze te pakken. Maak muziek door met de buis op de vloer te slaan. Spelletjes als deze bouwen het denkvermogen en de verbeeldingskracht van je dreumes op.
4. Oefen met schenken
Pak een leeg plastic potje en laat je dreumes zien hoe je er een paar stukjes ontbijtgranen in kunt laten vallen. Bied het aan je kindje aan en kijk hoe ze probeert uit te vinden hoe ze de cornflakes eruit kan krijgen. Ze kan het schudden of laten vallen, waardoor je kindje uitvindt hoe ze het uit het plastic potje krijgt. Dit soort activiteiten bouwt bovendien probleemoplossende vaardigheden op.
Zintuigen activiteiten voor dreumesen
1. Neem een kijkje!
Verwijder het etiket van verschillende kleine waterflesjes. Vul elke fles met interessante voorwerpen – de ene kan kleine schelpen bevatten, een andere kan gevuld worden met glitters, water en minerale olie, en weer een andere met een paar eurocenten. Lijm het deksel stevig op elke fles. Geef ze aan je dreumes om te bekijken, te schudden en te onderzoeken. Dit zijn zintuig activiteiten, wat goed is voor de ontwikkeling van je kleine dreumes.

2. Water, overal water
Vul een schaaltje met water en zet het op een handdoek op de grond (of beter, buiten). Geef je kindjes plastic bekers, lepels, kommen en een trechter. Kijk hoe je kleine giet, spettert en nog veel meer. Voeg wat voedselkleurstof toe aan het water voor een nieuwe draai aan het waterspel. Zoals bij elke wateractiviteit, houd zorgvuldig toezicht en ruim alles goed op als je jullie klaar zijn met buitenspelen.
3. Samen muziek maken
Hoe kun je samen met je dreumes muziek maken? Verzamel verschillende voorwerpen die diverse geluiden maken – toeters, bellen, tamboerijnen, enz. Begin een liedje te zingen en pak een instrument, geef je dreumes er ook een, en ga samen muziek maken. Dit soort spelletjes bevordert de taal-, fysieke en denkvaardigheden van je kind.
4. Maak een bellenheuvel
Vul een kommetje met wat bellenvloeistof en gebruik dan een rietje om een hoopje bellen te blazen. Laat je kindje de bellen onderzoeken met zijn of haar handjes. Maar let op dat je dreumes niet een bel opeet. Je dreumes kan het ook leuk vinden om te zien hoe jij bellenblaast die hij of zij dan kan vangen.
Activiteiten om taalvaardigheid op te bouwen
1. Benoem het spelletje
Neem tijdens het verschonen van de luier een moment om het spelletje ‘wat is dit?’ te spelen. Til haar voet op en zeg: “Wat is dit? Het is een voet. En wat zijn dit? Dat zijn tenen.” Je kunt buik, navel, knie, been, delen van het gezicht en meer benoemen. Door herhaling leren jonge peuters namelijk nieuwe woorden.
2. Inbeeld kinderspelletjes
Maak foto’s van je dreumes tijdens een activiteit met jou, zoals het koekjes maken. Maak een foto van het begin van de activiteit (ingrediënten pakken), het midden (ingrediënten toevoegen, roeren), en het eind (koekjes eten). Plak elke foto op een indexkaart. Laat de foto’s aan je kind zien en praat over de stappen die je voor elke activiteit nam. Activiteiten als deze helpen het denk- en taalvermogen van je dreumes te ontwikkelen.

3. Wijs het aan spel
Als je boeken leest met je dreumes, vraag hem of haar dan om dingen aan te wijzen in het kijk- en voelboek. Zoals de kat aanwijzen, of laat de maan zien. Misschien kan je kindje je nog niet volgen (dus moet jij het aanwijzen doen), maar als je dreumes de 2 jaar nadert, zul je misschien verbaasd zijn over hoeveel woorden hij of zij al kent. Leesactiviteiten als deze helpen kinderen het verband tussen woorden en plaatjes te begrijpen, als ook hun woordenschat op te bouwen.
4. Hallo en Tot ziens dreumes
Maak een tunnel van een grote kartonnen doos door beide uiteinden te openen. Je dreumes kan aan het ene uiteinde van de tunnel zitten. Jij zit aan de andere kant. Kijk met je gezicht in de tunnel en zeg: “Hallo!”. Leun dan weg van de tunnel (zodat je kind je niet kan zien) en zeg: “Tot Ziens!”. Probeer met je dreumes te communiceren door geluiden te maken, te zorgen dat hij/zij je vindt, of door je “hallo” en “tot ziens” te kopiëren? Deze activiteit stimuleert taal, probleemoplossend vermogen en fysieke vaardigheden als je dreumes uitzoekt hoe hij/zij je kan vinden.
Wil je meer leuke nieuwtjes en informatie lezen voor ouders? Houd dan May Mays Magazine in de gaten. Geregeld schrijven wij nieuwe blogs met nieuwtjes en informatie voor ouders met baby’s, peuters en kleuters. Zoals de meerdere functies van babydoekjes die je moet weten. En vergeet bij de dreumes spelletjes niet de babyslofjes voor eerste veilige stapjes te kopen bij de online winkel van May Mays. Waar je overigens ook ontzettend leuke en leerzame kijk en voelboekjes kan kopen. May Mays Magazine voor ouders met baby, dreumes, peuter of kleuter.
