Mag een baby water drinken? Alles wat je moet weten over hydratatie
We denken veel na over wanneer baby kan eten, maar hoe zit het met een baby waterdrinken? Je hebt misschien vragen over wanneer baby water drinken kan, hoeveel water baby moet drinken, en alles over zijn drinkvermogen. May Mays geeft antwoord op veelgestelde vragen over het drinkvermogen van je baby!
Mag een baby water drinken en hoeveel?
Ja, zodra je baby natuurlijk oud genoeg is. Rond 6 maanden kan je baby water drinken. Voor die tijd moeten alle vloeistoffen moedermelk en/of flesvoeding zijn.
De hoeveelheid water die baby’s en kinderen drinken hangt af van hun omgeving en activiteitenniveau, dus het zal voor elke baby anders zijn. Het eerste half jaar heeft een baby genoeg water in fles- en/of borstvoeding. Daarna blijft het drinken net zo belangrijk, maar na 6 maanden kun je jouw kleintje al af en toe wat water geven. De richtlijn voor hoeveel water mag een baby drinken is als volgt:
- 6 maanden-1 jaar: op deze leeftijd is de moedermelk en/of flesvoeding nog steeds de belangrijkste drank. Je mag wel wat water geven, houd dan de volgende richtlijn aan:
- 130 – 150 ml / kg / dag tot 4 maanden
- 120 – 130 ml / kg / dag tussen 4 en 8 maanden
- 100 – 110 ml / kg / dag tussen 8 en 12 maanden
- Rond 1-3 jaar drinkt de baby 4 bekers drinken per dag, inclusief water of melk. Dit is ook de leeftijd waarop een baby kan overgaan op het drinken van water als zijn primaire drank.
- Rond 4-8 jaar drinken kinderen dagelijks 5 kopjes gezonde drank.
- Vanaf 9 jaar drinken kinderen dagelijks 7-8 kopjes gezonde drank.
Mag een pasgeboren baby water drinken?

Het wordt over het algemeen afgeraden om een pasgeboren baby water te geven, vooral als de baby borstvoeding krijgt. Dit komt omdat moedermelk of flesvoeding voldoende water bevat om de baby gehydrateerd te houden. En bovendien het geven van extra water de hoeveelheid voedingsstoffen verdunt die de baby juist nodig heeft. Bovendien kan het geven van water aan een pasgeborene het risico op het ontwikkelen van een watervergiftiging vergroten, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.
Als de baby echter gedehydreerd is, bijvoorbeeld door koorts, diarree of braken, kan de arts aanbevelen om kleine hoeveelheden extra water te geven om de baby te helpen gehydrateerd te blijven. In deze gevallen is het belangrijk om de instructies van de arts op te volgen en alleen de aanbevolen hoeveelheid water te geven.
Wanneer moet baby stoppen met drinken uit een fles?
Je kunt kort na de eerste verjaardag beginnen met het afbouwen van het drinken uit een flesje. Stimuleer kinderen rond 6-9 maanden om uit een beker te drinken, zodat ze rond 12 maanden zijn overgegaan op het drinken uit een beker. Ze zullen waarschijnlijk morsen terwijl ze wennen aan het drinken, dus zorg ervoor dat bekers licht zijn en niet kunnen breken (uit veiligheid)
Is het veilig voor baby om melk te drinken?
Het wordt aanbevolen dat baby pas koemelk (of een ander melk alternatief) drinkt als hij 12 maanden oud is. Waarom? Er zijn twee redenen: ten eerste kan baby koemelk niet volledig verteren. Daarnaast bevatten flesvoeding en moedermelk alle voedingsstoffen die baby in het eerste jaar nodig heeft.
Moet baby suikerhoudende dranken, zoals sap, vermijden?
Aangeraden wordt om een baby geen suikerhoudende dranken te laten drinken tot ze 2 jaar of ouder zijn. Dit is om een gezond gewicht te bevorderen en gaatjes te voorkomen. Maar maak je geen zorgen, er zijn manieren om water leuker (en lekkerder) te maken om te drinken! Probeer wat fruit of groenten aan water toe te voegen, zoals komkommers of aardbeien, om wat kleur en smaak toe te voegen. Je kunt kinderen ook fruit en groenten geven die veel water bevatten, zoals tomaten, watermeloen, bessen en Cantaloupe.

Hoe zorg je ervoor dat een baby voldoende drinkt?
Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat een baby voldoende drinkt:
- Bied de baby de borst of fles aan wanneer hij of zij honger heeft. Pasgeborenen hebben vaak ongeveer 8-12 voedingen per dag nodig, dus het is belangrijk om frequent te voeden.
- Zorg ervoor dat de baby goed vastgeklemd zit aan de borst of fles en dat hij of zij een goede zuigkracht heeft. Dit helpt ervoor te zorgen dat de baby voldoende voeding binnenkrijgt.
- Houd de baby tijdens het voeden dicht bij je en houd oogcontact. Dit kan helpen om een sterke band tussen jou en de baby te ontwikkelen en kan de baby ook helpen zich op zijn gemak te voelen.
- Laat de baby zoveel drinken als hij of zij wil en stop niet te snel met voeden. Het kan soms even duren voordat de baby genoeg heeft gehad. Wees dus geduldig.
- Let op de signalen van de baby om te weten wanneer hij of zij honger heeft. Dit kan onder andere huilen, smakken of sabbelen op de handen of vingers zijn.
- Zorg ervoor dat de baby in een comfortabele positie ligt of zit tijdens het voeden. Een comfortabele positie kan het voeden makkelijker maken voor zowel de baby als de ouder.
- Als je flesvoeding geeft, controleer dan of de speen niet verstopt is en de juiste maat heeft voor de leeftijd van de baby.
- Zorg ervoor dat de baby voldoende natte luiers heeft. Een natte luier is meestal een teken dat de baby voldoende voeding binnenkrijgt. Over het algemeen hebben pasgeborenen minimaal 6-8 natte luiers per dag.
Als je je zorgen maakt over het drinkgedrag van je baby, neem dan contact op met een lactatiekundige of de huisarts.
Wat mag een baby van 6 maanden drinken?
Veel ouders vragen zich af wat mag een baby van 6 maanden drinken? Een baby van 6 maanden oud heeft naast moedermelk of flesvoeding ook behoefte aan extra vocht. Hieronder staan enkele dranken die geschikt zijn voor baby’s van 6 maanden oud:
Water: Het is veilig om de baby kleine hoeveelheden water te geven, vooral als het warm weer is. Geef echter niet te veel water, want dit kan de hoeveelheid moedermelk of flesvoeding die de baby nodig heeft verminderen.
Verdund vruchtensap: Je kunt kleine hoeveelheden verdund vruchtensap aanbieden, maar pas op voor het geven van te veel suiker. Je kunt het sap verdunnen met water in een verhouding van één deel sap tot twee delen water.
Sterk verdunde thee: Je kunt de baby een kleine hoeveelheid sterke thee geven die is verdund met water. Geef geen thee die cafeïne bevat, zoals gewone thee of zwarte thee.
Vloeibare voeding: Je kunt de baby ook vloeibare voeding geven, zoals gepureerd fruit en groenten of soepen. Dit kan de baby helpen om aan zijn of haar dagelijkse vochtbehoefte te voldoen.
Het is belangrijk om te onthouden dat water en andere dranken niet als vervanging dienen voor moedermelk of flesvoeding. Dit komt doordat moedermelk of flesvoeding nog altijd de belangrijkste bron van voeding is voor baby’s van 6 maanden oud. Als je vragen hebt over de voeding of hydratatie van je baby, neem dan contact op met een arts of verpleegkundige.

Hou houd je een baby gehydrateerd?
Het is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat een baby goed gehydrateerd blijft, omdat uitdroging ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Let hier vooral bij jonge kinderen. Het is daarom belangrijk om als ouder of verzorger te weten hoe je een baby goed gehydrateerd houdt. Om te zorgen dat je baby voldoende vocht binnenkrijgt en gehydrateerd blijft, zijn er enkele dingen die je kunt doen:
- Zorg ervoor dat de baby voldoende moedermelk of flesvoeding binnenkrijgt. Baby’s hebben de neiging om vaker te drinken dan volwassenen, dus het is belangrijk om de baby zo vaak te voeden als hij of zij wil.
- Laat de baby niet te lang tussen voedingen zitten. Als een baby te lang zonder voeding zit, kan hij of zij uitdrogen.
- Als je borstvoeding geeft, drink dan voldoende water en eet gezond en gevarieerd. Dit kan helpen om voldoende moedermelk te produceren.
- Let op de signalen van de baby om te weten wanneer hij of zij honger heeft en wanneer hij of zij dorst heeft. Als de baby dorst heeft, kan hij of zij onrustig worden en meer gaan huilen.
- Zorg ervoor dat de baby bij warm weer voldoende vocht binnenkrijgt. Je kunt bijvoorbeeld extra water aanbieden tussen voedingen door.
- Controleer regelmatig of de baby voldoende natte luiers heeft. Een natte luier is meestal een teken dat de baby voldoende vocht binnenkrijgt.
- Wees alert op tekenen van uitdroging, zoals weinig of geen natte luiers, droge mond en lippen, huilen zonder tranen en verminderde energie. Neem bij twijfel altijd contact op met een arts.
Het is belangrijk om te onthouden dat elke baby anders is en dat de hoeveelheid vocht die een baby nodig heeft afhankelijk is van zijn of haar leeftijd, gewicht en activiteitsniveau. Het is daarom altijd verstandig om bij vragen of zorgen over de hydratatie van je baby contact op te nemen met een arts of verpleegkundige.
Meer leuk baby nieuws volgen?
Wil je meer leuke nieuwtjes en informatie lezen voor ouders? Houd dan May Mays Magazine in de gaten. Geregeld schrijven wij nieuwe blogs met nieuwtjes en informatie voor ouders met baby’s, peuters en kleuters. Zoals hoe je het leukst kunt spelen met je dreumes en tips over hoe je een babymeisje kunt aankleden met onder andere de May Mays kleertjes collectie. Bekijk daarom ook eens de baby jurkjes en rokjes voor een flitsende en comfortabele outfit.