Voorleesboek is goed voor ontwikkeling baby
Even een moment samen met je baby, wat doe je dan? Neem een voorleesboek en waan jullie voor dat moment in het dierenbos, in het prinsessen rijkdom of op de boerderij. Je kan als ouders niet vroeg genoeg starten met het voorlezen van boeken. Zodra je baby rond de vier maanden oud is, kan je al beginnen met kleine verhaaltjes uit een voorleesboek. Voorlezen is namelijk heel goed voor de ontwikkeling van je allerkleinste.
Wat je moet weten over voorlezen aan je baby. En waarom is voorlezen belangrijk en hoe kan je beginnen?
Voorleesboek is leerzaam en goed voor de taal
Speciaal voor de allerkleinsten zijn er leuke voorleesboeken met geluid en waar ze aan kunnen voelen, de zogenoemde kijk- en voelboek of kiekeboek. Een voorleesboek is niet alleen leerzaam, maar ook heel goed voor de taalontwikkeling van je kindje.
Voor iedere leeftijd zijn er verschillende voorleesboeken te vinden. De genres kinderboeken zijn zeer divers, waarbij vaak dieren in voorkomen. Kinderen houden van dieren en ze zijn ook leuk om te zien.
Bij May Mays kan je kinderboeken kopen voor iedere leeftijd. Een kinderboek 1 jaar of voorleesboek 3 jaar. In de online shop is alles te verkrijgen. Voorleesboek met boerderijdieren, bosdieren of watervriendjes.
Waar is een voorleesboek baby goed voor?
Ook al kan je pasgeborene nog geen boek vasthouden of kent hij of zij de letters van het alfabet nog niet, het is nooit te vroeg om hem kennis te laten maken met het wonder van voorleesboek baby. In feite levert voorlezen aan je baby de bouwstenen die ze nodig hebben voor de taalontwikkeling. En rust ze bovendien uit met de instrumenten die ze nodig hebben om sociale en emotionele vaardigheden te ontwikkelen.
Bovendien bleek uit een studie uit 2019 dat baby’s die elke dag worden voorgelezen elk jaar ongeveer 78.000 woorden te horen krijgen. Dat betekent dat kinderen die worden voorgelezen, van hun geboorte tot hun vijfde jaar, tijdens verhaaltijd worden blootgesteld aan 1,4 miljoen woorden. Die blootstelling heeft een directe invloed op hun toekomstige taalvaardigheid en is één van de gemakkelijkste manieren voor ouders om hun kinderen voor te bereiden op academisch succes.
Waarom boek voorlezen belangrijk is
Een boek voorlezen helpt je baby op een aantal manieren bij zijn ontwikkeling. Niet alleen raakt je baby vertrouwd met verschillende geluiden en woorden, maar je creëert ook een liefde voor boeken en een passie voor lezen. Bovendien stimuleert een boek voorlezen de fantasie van je kleine en helpt het hem te leren over de wereld om hem heen.
Niet alleen helpt voorlezen baby om de moedertaal te leren en hun spraak te ontwikkelen, dankzij de ontelbaar veel woorden die ze horen. Maar ze profiteren ook van een emotionele band met degene die hen voorleest en vasthoudt. Daarom is voor ouders een boek voorlezen goed voor de band met elkaar.
Ook al praat je baby nog niet, dat betekent niet dat hij of zij niet leert. In feite beginnen baby’s vanaf hun geboorte aan de immense reis om te leren spreken.
Belang van voorlezen in 1e jaar
Het belang van voorlezen in het eerste levensjaar van je baby is groot. Want het eerste levensjaar groeien namelijk de hersenen van een baby meer dan op enig ander moment in hun leven. Als baby’s worden voorgelezen, leren ze de klanken van taal, de betekenissen die bij woorden horen en het prachtige sociale element van communicatie.
Het belang van voorlezen van boeken aan baby’s en kinderen introduceert ook ongewone woordenschat, zinsbouw, en elementen als rijmen en herhaling, die belangrijke voorwaarden zijn voor lezers. Zoals elke ouder weet, zijn routines belangrijk. Door de waarde en gewoonte van lezen vanaf het begin vast te houden is één van de beste manieren waarop ouders hun kind kunnen voorbereiden op succes. Niet alleen op school, maar ook op sociaal en geestelijk gebied.
Ondertussen kan niet voorlezen aan je baby gevolgen hebben. In feite horen baby’s die niet zijn voorgelezen waarschijnlijk minder woorden en ontwikkelen hun spraak- en taalvaardigheid mogelijk langzamer.
Slechte geletterdheid in de kindertijd wordt ook in verband gebracht met meer gedragsproblemen. Uit verschillende studies komt naar voren dat kinderen die zijn voorgelezen op 2-jarige leeftijd meer woorden kennen dan hun leeftijdsgenootjes die niet dezelfde ervaringen hadden. Ze hebben ook meer kans om op tijd te leren lezen dan kinderen die niet zijn voorgelezen.
Voordelen van voorleesboek baby
Een voorleesboek baby kent dus veel voordelen, zoals we net bij de belangen van voorlezen hebben besproken. Ook al begrijpt je baby niet alles wat je zegt, hun hersenen profiteren op een aantal manieren van het lezen van een voorleesboek. Hier zijn enkele voordelen van een voorleesboek baby voorlezen:
- Geeft je baby informatie over de wereld om ze heen.
- Leert het belang van communicatie.
- Bouwt woordenschat op en begrijpt zinsopbouw beter.
- Je baby leert goed te luisteren.
- Goed voor het geheugen.
- Baby maakt al kennis met cijfers, letters, kleuren en vormen met voorleesboek.
Wanneer beginnen met voorleesboek?
Wanneer starten met voorleesboek voor baby? Eigenlijk kan je gelijk bij de geboorte al beginnen met voorlezen uit een voorleesboek baby. Door direct te starten met het lezen van een boek, leert jouw kindje jouw stem te herkennen. Dit kan je natuurlijk ook doen door gewoon met je baby te ‘praten’.
Hoewel pasgeborenen niet begrijpen wat ouders voorlezen of zeggen kunnen ze wel de tonen en ritmes herkennen. Bovendien is je stem rustgevend voor de pasgeborene.
Dus, zodra je lezen in je schema kunt inpassen, moet je dat proberen te doen. Maar als je niet vanaf je geboorte bent begonnen met lezen, maak je dan geen zorgen. Het is namelijk nooit te laat om te beginnen met een voorleesboek. Zolang je zo snel mogelijk begint met voorlezen, heeft je baby daar baat bij.
Om het meeste voordeel te behalen moet je proberen je baby dagelijks hardop voor te lezen om de gewoonte van het lezen in te voeren. Belangrijke mijlpalen voor mondelinge taal en woordenschat vinden plaats tussen de geboorte en 3 jaar. Voorlezen in de eerste jaren van een kind bouwt de woordenschat op, de kennis over de wereld en de klanken en patronen van geschreven taal. Deze combinatie leggen een stevige basis voor geletterdheid.
Als je meerdere kinderen hebt, is lezen ook een prachtige manier om iedereen tegelijk te betrekken. Als je een baby hebt, laat dan je oudere kinderen kiezen welke boeken ze willen lezen. Door te lezen kan iedereen samen knuffelen en een band opbouwen met de pasgeborene.
Hoe vaak boekje voorlezen aan baby
Als je ouder bent van een pasgeborene, kan de gedachte bij een boekje voorlezen aan baby overweldigend voelen. Vooral als je jouw baby de klok rond voedt en kampt met een slaaptekort. Maar zie een voorleesboek als een kans voor jezelf om te gaan zitten en met je baby te knuffelen – een kans om uit te rusten en te ontspannen – niet nog een ding om aan je to-do lijst toe te voegen.
Korte sessies van ongeveer 5-10 minuten zijn prima zolang je baby geïnteresseerd is. Voorlezen is als geld storten op de ‘woordbankrekening’ van je kind. Hoe eerder je begint en hoe meer je stort, hoe rijker je kind zal zijn als het naar school gaat.
Voeg een boekje voorlezen toe aan het de dagelijkse routine. Zoals voor het slapen gaan, na in bad gaan of op een ander rustig moment. Vaste leestijden voor een voorleesboek helpen je namelijk herinneren om te lezen en helpt ook bij een routine op te bouwen voor je baby.
Tips bij het lezen van voorleesboek baby
Hier zijn enkele algemene tips om je te helpen het meeste uit je leestijd te halen met een voorleesboek baby.
- Knuffel met je baby terwijl je leest – zo voelt je kindje zich veilig en met jou verbonden.
- Gebruik eventueel een expressieve stem of gebruik een andere stem voor verschillende personages.
- Stop en maak opmerkingen over de plaatjes of teksten in het voorleesboek en wijs je baby op dingen.
- Richt een speciale leesplek in, zoals een grote, comfortabele stoel, met boeken in de buurt.
- Zet de televisie uit en zet je telefoon op stil tijdens het voorlezen uit het voorleesboek.
- Laat je leiden door de interesses van je baby. Het zal niet moeilijk zijn om vast te stellen welke boeken de favorieten van je baby zijn. Wees daarom ook niet bang om een voorleesboek opnieuw voor te lezen.
- Moedig je baby aan om het boek aan te raken, vast te houden en de bladzijden om te slaan als hij ouder wordt.
- Gebruik een knisperboekje baby, welke een knisperend geluid maken zodra je het aanraakt. Of kreukelige stoffen die ze kunnen voelen. Op deze manier genieten baby’s met zoveel mogelijk zintuigen van hun voorleesboek.
.
Leuke babyboeken uitkiezen
Wanneer je leuke babyboeken zoekt, kies dan een voorleesboek met een eenvoudige verhaallijn en kleurrijke illustraties. Zelfs fotoalbums van familieleden zijn een leuk boek om met je baby door te nemen. Plaatsje spreken tot de verbeelding.
Als je kindje een peuter of kleuter is, dan is herhaling ook goed. Het is dan ook zeker een goed idee om de leuke kinderboeken meerdere keren te lezen. Kinderen leren hierdoor het verhaal beter te begrijpen en te voorspellen wat er gaat gebeuren.
Je kunt ook kiezen voor boeken die jij zelf graag leest, zoals favorieten uit je eigen jeugd of boeken die voor jou een speciale betekenis hebben. En maak gebruik van je plaatselijke bibliotheek als je kunt. Zo kun je consequent afwisseling bieden in wat je jouw baby voorleest en het is gratis.
Probeer zeker niet te stressen over wat je jouw baby voorleest. Er zijn geen perfecte voorleesboeken. De sleutel is dat je consequent voorleest aan je kleintje. Je zou zelfs de krant hardop aan je pasgeborene kunnen voorlezen als je dat zou willen.
Wat je ook kiest om voor te lezen, het belangrijkste is dat ze je stem horen, evenals een verscheidenheid aan woorden. Als ze ouder worden, hun hoofd omhoog kunnen houden en naar het voorleesboek kunnen reiken, wil je er misschien wel voor zorgen dat je leeftijdsgeschikte boeken voor ze hebt.
Babyboekjes online kopen
Lezen moet een ontspannen en plezierig moment zijn voor jou en je baby. Kies daarom babyboekjes uit waarvan zowel jij als je baby zullen genieten en maak een vaste leesplek in huis.
Naarmate je baby opgroeit, zal hij of zij zich verheugen op voorleestijd en misschien zelfs een voorleesboeknaar je toe brengen. Koester deze rustige momenten met je kleintje. Voor je het weet leest hij of zij jou voor uit een boek.
Leuke babyboekjes koop je online bij May Mays. Een groot assortiment van uitgever Lantaarn Publishers is in de online winkel MayMays.nl verkrijgbaar. En dat voor nog geen 10 euro. Kinderboeken zijn ook altijd een leuk kraamcadeau om te geven en te ontvangen. Of straks met Sinterklaas om in de schoen te stoppen. Zoals het kijk en voel boekje huisdieren. Een stevig babyboekje met kartonnen bladzijdes en zachte voel elementen.
Wil je meer leuke nieuwtjes en informatie lezen voor ouders? Houd dan May Mays Magazine in de gaten. Geregeld schrijven wij nieuwe blogs met nieuwtjes en informatie voor ouders met baby’s, peuters en kleuters. Bekijk bijvoorbeeld onze 8 tips bij babyspeelgoed kopen.
