Kies de juiste drinkbeker peuter
Je wilt jouw baby de borst of babyfles ontwennen. Wanneer begin je met oefenen van drinken uit een drinkbeker peuter? Er zijn veel soorten drinkbekers voor peuters op de markt waar je als ouder uit kan kiezen. Hoe weet je wat de beste drinkbeker is.
Wat is de beste drinkbeker voor de ontwikkeling van je kindje, een gewone drinkbeker kind, een drinkbeker met rietje of een tuitbeker? Wat zijn de voor- en nadelen van deze bekers en wanneer begin je met een drinkbeker peuter?
Eigenlijk zijn er best veel vragen over een peuter drinkbeker. We proberen de verschillen zo goed mogelijk uit te leggen. Eén ding is zeker, je start met oefenen uit een drinkbeker op een leeftijd van 6 tot 8 maanden. Wacht niet te lang, want na de leeftijd van 12 maanden wordt het een stuk moeilijker om de je peuter de fles te ontwennen.
Start met een oefenbeker baby

Je kunt jouw kleine het beste leren drinken uit een gewone plastic beker. Dit is namelijk het beste voor de ontwikkeling van de mond motoriek en daarbij voor de taal- en spraakontwikkeling. Bovendien verkleint het drinken uit een open beker de kans op gebitsproblemen, zoals gaatjes.
Met een open drinkbeker baby leren ze hun mondje op tijd dicht te doen wanneer ze een slokje drinken nemen. Op deze manier leert jouw peuter het drinken goed aan en leert het de slokjes te doseren. Bij teveel vloeistof gaan ze natuurlijk knoeien.
Start daarom met een oefenbeker die speciaal is gemaakt voor onze allerkleinste. Deze bekers zijn verkrijgbaar in vele soorten en modellen. Een oefenbeker met of zonder oren en neusuitsparing. Het voordeel van een oefenbeker met neusuitsparing is dat deze helpt om je kleine makkelijk te leren drinken
Een oefenbeker baby stimuleert een goede drinkhouding. Dit komt doordat jouw peuter het hoofdje niet achterover hoeft te buigen tijdens het drinken. Het slikken gaat hierdoor makkelijker en het voorkomt ook verslikking. Voor peuters die alsmaar te grote slokken nemen, zijn er speciale oefenbekers met een gaatje in de deksel. Dit voorkomt dat jouw kindje een te grote slok neemt en zich verslikt. Welke oefenbeker baby je kiest, is een kwestie van uitproberen.
Hoe lang duurt de oefen drinkperiode?
Zodra je baby goed kan zitten, kan je al samen starten met een oefenbeker. Dit is rond de 6 tot 8 maanden. De oefenperiode duurt tot ongeveer de leeftijd van 1 jaar. Indien je na de eerste verjaardag pas start met een drinkbeker peuter, is de kans groot dat ze pas ontwend zijn van de fles na hun tweede levensjaar.
Daarbij komt ook dat kindjes die te lang uit een fles drinken de tong naar buiten komt, waardoor ze gaan slissen. Zodra je start met oefenen, kan jouw kleine natuurlijk niet de hele beker leeg drinken. Laat je kindje wennen door steeds een paar kleine slokjes te nemen. In het begin is één of twee keer oefenen per dag voldoende. Bouw de oefentijd langzaam op.
Het beste moment van de dag om te leren drinken uit een drinkbeker peuter is als jouw kleintje goed uitgerust is. Bijvoorbeeld na het middagslaapje. Start met een dikke vloeistof, zoals yoghurt of koude soep. Als dit goed verloopt, ga je over op water. Geef geen zoete drankjes, want dit is niet goed voor de melktandjes.
Naast het drinken uit een open beker, kan je ook een tuitbeker of drinkbeker met rietje gebruiken. Het overige drinken kan je in de oefenperiode gewoon via de drinkfles blijven geven.
Drinkbeker met rietje is beter dan tuitbeker

Indien jouw peuter de overgang van drinkflesje naar een open drinkbeker moeilijk vindt, is een drinkbeker met rietjes een goede tussen oplossing. Een rietjesbeker is beter dan een tuitbeker, omdat het drinken uit een rietje namelijk goed is voor de ontwikkeling van de mond spieren.
Daarnaast moet jouw peuter tijdens het drinken uit een rietjesbeker deze horizontaal houden, waardoor het nekje niet belast wordt. Leren drinken uit een drinkbeker met rietje is overigens moelijker dan leren drinken uit een tuitbeker. Gemiddeld genomen kunnen peuters bij 14 maanden goed en zelfstandig uit een Jolein rietjesbeker drinken.
Lukt het jouw peuter niet om uit een rietjesbeker te drinken, dan is er nog geen man overboord. Kies dan als tussenstap naar een open grote drinkbeker voor de tuitbeker. Deze is makkelijker in gebruik en ze kunnen er al snel zelfstandig uit drinken. Ook knoeien ze weinig, dankzij een anti-lek tuitbeker. Overigens is de beker met rietje ook verkrijgbaar als anti lek drinkbeker in de webshop van May Mays. Een tuitbeker is makkelijk. Het lekt niet en je hoeft niet intensief te oefenen. Echter laat je hierdoor niet misleiden om te lang of te vaak je peuter uit een tuitbeker te laten drinken. Blijf nog altijd geregeld oefenen met een gewone plastic drinkbeker. Een tuinbeker heeft namelijk veel nadelen.
Nadelen van een tuitbeker
Het drinken uit een tuitbeker kent verschillende nadelen.
– Bij een tuitbeker voelen de lippen en de tong de temperatuur en smaak van de vloeistof niet. Warme dranken hebben meestal een schrikreactie tot gevolg.
– Het drinken uit een tuitbeker houdt de zuig- en bijreflex in stand doordat de tong laag blijft.
– Peuters die veel uit een tuibeker drinken, ligt de tong laag en voorin de mond. Hierdoor leert jouw peuter niet op de goede manier te slikken. Bovendien zijn de mondspieren daardoor minder sterk, waardoor peuters het eten minder lang volhouden. Door de verkeerde houding van de tong, kan de spraak onduidelijker klinken en komt slissen vaker voor.
– Omdat je peuter niet zelf kan bepalen hoe groot de slok is, verslikken zij zicht vaker met een tuitbeker.
– Door het tuitje komt alles wat gedronken wordt, achter in de mond terecht en met een te hoge snelheid.
– Na het nemen van de slok, sluiten de lipjes niet automatisch. Daardoor kan je peuter uit het mondje lekken.
Waar moet je op letten bij nieuwe drinkbeker peuter kopen?

Je bent op zoek naar een nieuwe drinkbeker peuter, waar moet je allemaal op letten? Zorg dat de drinkbeker makkelijk te reinigen is. De drinkbekers worden vaak vies, ze vallen, worden gevuld met sapjes en andere substanties. Om langdurig plezier te hebben van de nieuwe kinder drinkbeker is het belangrijk dat je deze goed kan wassen.
Plastic drinkbekers krijgen bij het oefenen veel te verduren. Ze moeten daarom mors- en lekvrij zijn. Dit betekent dat als jouw peuter de beker omstoot, ondersteboven houdt of laat vallen er geen druppel vocht uit komt. De anti lek Jolein drinkbeker is een goede aanrader van May Mays.
Kies een leuke gekleurde drinkbeker met rietje of een open beker uit. Iedere peuter gaat voor een herkenbare kleur of print. Bijvoorbeeld een drinkbeker met dieren, glitters of een lekvrije beker met handvatten en giraf print.
Let erop dat de drinkbeker peuter BPA-vrij is. BPA is een chemische grondstof die in kunststof voorkomt. Deze is schadelijk voor de gezondheid. Heel belangrijk als je een kunststof flesje, beker, broodtrommel of ander product van kunststof uitkiest dat deze geen BPA bevat.
De drinkbekers die je in de webshop van May Mays koopt zijn allemaal vrij van BPA. De bekers van het merk Jolein zijn gemaakt van bamboe en de bekers van A Little Lovely Company van Tritan en PP.
Lees meer interessante adviezen en weetjes in ons May Mays Magazine. We bespreken diverse onderwerpen van een haarband baby is dat veilig tot het juiste gebruik van een vrolijke muziekhanger baby.