Samen kinderboeken lezen en beleven
Samen kinderboeken lezen versterkt de band tussen ouder en kind. Bovendien is voorlezen een belangrijke stimulans voor de taalontwikkeling. Baby’s en peuters die al zijn voorgelezen, zijn later beter in de taal waarbij de woordenschat groter is.
Je kan als ouder dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen van kinderboeken. Als je baby vier maanden is, kan je al starten met voorlezen van babyboekjes. Zoals een knisperboekje baby, kijk- en voelboek of kiekeboek. Een boekje lezen met peuters is niet alleen leerzaam, leuk maar ook goed voor de taalontwikkeling.
Voor iedere leeftijdscategorie zijn er in verschillende genres kinderboeken te vinden. Zoals een boekje voor baby 1 jaar, kinderboeken dieren, kleine kinderboekjes en boekjes peuter 2 jaar. In de online shop van May Mays hebben we diverse leuke kinderboeken voor je geselecteerd welke gaan over bijvoorbeeld boerderijdieren, bosdieren en watervriendjes.
Met elkaar baby boekjes lezen

Vanaf ongeveer vier maanden kan je samen al starten met baby boekje lezen. Een baby kan het boekje bekijken en voelen, terwijl je kleintje geniet van je stem. Voorlezen is dan ook vooral bedoeld om samen plaatjes te kijken, aanwijzen en benoemen wat je ziet. Het is belangrijk om te kiezen voor een baby voorleesboek met eenvoudig tekeningen.
Een babyboekje met geluid of knisperboekje doet het ook altijd goed bij de allerkleinsten. Vanaf ongeveer negen maanden vinden baby’s het voorlezen steeds leuker te vinden. Je kan dan starten met eenvoudige verhaaltjes voor te lezen.
In deze leeftijdsgroep vallen verhaaltjes die rijmen goed in de smaak. Baby’s kunnen nog niet heel lang de concentratie vasthouden, dus houdt het voorlezen kort. Zodra je baby met de ogen wegkijkt, is dat het seintje om (tijdelijk) te stoppen.
Hoe lees je voor aan een baby?
Misschien weet je niet goed hoe je voor een baby moet voorlezen. Een baby kan natuurlijk nog niet praten. Voor onze allerkleinste kies je een speciaal baby voorleesboek. Bijvoorbeeld met geluidjes erin of een knisperboekje. Een baby boekje is eigenlijk een kijk en voelboek.
Hoe lees je voor aan een baby? Ga samen op een rustige plek zitten. Zet de tv uit, leg je mobiele telefoon weg want dat leidt alleen maar af. Zorg ervoor dat je zelf ook lekker zit. Zet je baby zo neer dat je je oogcontact maakt.
Kies vervolgens een afbeelding uit het kiekeboek uit en laat deze goed zien. Houd het boekje zo stil mogelijk. Draait je baby met de oogjes of het hoofdje weg, gun hem of haar dan even wat rust. Een paar afbeeldingen per keer laten zien is voldoende. Je hoeft het babyboekje ook niet in één keer uit te lezen. 2 of 3 plaatsje is meer dan genoeg.
Tijdens het samen kijken naar de afbeeldingen, vertel je er wat over. Wat je zegt is op deze jonge leeftijd nog niet zo heel belangrijk. De klanken en tonen van je stem zijn hierin het voornaamst. Benoem bijvoorbeeld wat je ziet, maak hoge en lage bijpassende geluiden of zing een liedje. Wissel dat met elkaar af.
Peuters en kleuters voorlezen

In de leeftijd van 2 tot 5 jaar wordt bij 90% van de deze groep regelmatig kinderboeken voorgelezen. In deze periode krijgen de peuters en kleuters interesse voor wat de figuren en dieren in het boek meemaken. Het benoemen en aanwijzen van de plaatjes kan je aanvullen om er wat over te vertellen.
Ze herkennen de gebeurtenissen in het boek en leven mee. Zoals in lekker in bad gaan, samen ontbijten, in de auto rijden, boodschappen doen of samen op de fiets een tochtje maken. Gebruik bij het voorlezen ook woorden die betrekking hebben op boek voorlezen. Op deze manier leert jouw kindje meer over boekjes. Gebruik bijvoorbeeld de woorden voorkant boek, harde achterkant en bladzijde omslaan.
Hoe lang je voorleest, hangt af van het kindje. Kinderen geven zelf duidelijk aan wanneer hun aandacht verslapt. Bij jonge kinderen is het beste om te kiezen voor korte verhaaltjes zodat de peuter boekjes in een keer uitgelezen worden.
Het is ook belangrijk aandacht te besteden aan de kinderboek illustraties. Plaatsje spreken tot de verbeelding. Daarnaast vinden peuters en kleuters herhaling erg leuk. Het is dan ook goed een om de leuke kinderboeken meerdere keren te lezen. Kinderen leren hierdoor het verhaal beter te begrijpen en te voorspellen wat er gaat gebeuren.
Tips bij kinderboeken voorlezen
Kinderboeken voorlezen is leuk, leerzaam en goed voor de ontwikkeling van jouw baby, peuter of kleuter. We hebben een aantal tips voor samen kinderboeken lezen.
– Lees elke dag voor. Neem de tijd hiervoor en leg je smartphone even weg.
– Zorg voor een gevarieerd aanbod van babyboekjes en kinderboeken peuters, zodat je kindje in aanraking komt met veel nieuwe woorden.
– Speel in op de interesses van jouw kindjes en kies daarop de leukste kinderboeken uit.
– Vermijd moeilijke woorden bij kleuters niet, maar leg ze juist uit.
– Stel tijdens het voorlezen vragen over de betekenis van de woorden en de verhaallijn.
– Lees de verhalen van een baby voorleesboek en kinderboeken peuters opnieuw. Door herhaling leert je kind meer woorden en begrijpt de diepere verhaallijn.
– Goed voorbeeld doet altijd volgen. Lees daarom zelf ook een boek.
– Zodra jouw kindje ouder is en zelf al kan lezen, blijf dan ook de kinderboeken voorlezen. Je brengt samen tijd door en het is goed voor de ontwikkeling. Lees bijvoorbeeld om de beurt een bladzijde of hoofdstuk uit de bekende kinderboeken.
Het belang van voorlezen

Al voorlezend ontdekken ouders de wereld van verhalen en fantasieën van hun kindjes. Wat vind je kind grappig, wat stemt verdrietig, vrolijk en wat blijft hangen. Geef jouw baby, peuter en kleuter toegang tot de wonderlijke wereld van een kinderboeken.
Met voorlezen beleef je samen de avonturen en het vergroot de woordenschat van jouw kleintje. In ons May Mays Magazine kan je nog meer leuke tips en interessante informatie voor ouders vinden. We geven bijvoorbeeld antwoord op de vraag Is een Difrax fles de beste babyfles? Maar ook informatie over vrolijke muziekhanger baby.
Al onze producten die wij in de online shop verkopen zijn veilig in gebruik en gemaakt van duurzame materialen. Wij hechten hier namelijk veel waarde aan.